Monday, October 24, 2011

"...fiindcă locul e supus barbarilor..."

De ceva vreme lucrez la un proiect care implică un pic de documentație istorică, și nu mare mi-a fost mirarea să dau peste aceste fragment:

Curând după 1343
Scaunul mitropolitan al Vicinei, fiind și el onorat de acest împărat (Andronic Paleologul cel Batrân), a fost apoi disprețuit, fiindcă locul e supus barbarilor și are puțini locuitori creștini.

Cartea din care se citez se numește Documente privind Istoria României, Veacul XIII, XIV și XV, Țara Românească, iar fragmentul respectiv poate fi găsit la pagina 12.
Din punctul meu de vedere informația e cel puțin interesantă. Nu sunt decât un pasionat de istorie amator, dar faptul că la mijlocul sec. al XIV-lea Mitropolia de la Constantinopol recunoștea că regiunea de la Dunărea de Jos era săracă in *creștini* si bogată în *barbari* e un lucru ce ar merita mai mult promovat, mai ales în aceste vremuri, când se face atâta tam-tam că poporul român și-a păstrat neclintit creștinismul de la Sf. Andrei încoace. Asta presupunând că la acele vremuri la Dunărea de Jos trăiau români și nu tătari sau cumani, ceea ce este o presupunere destul de mare după câte încep sa-mi dau seama.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home