Thursday, March 31, 2005

Poveste corporatista cu morala (partiala)

Poate ca fara legatura directa cu topicul "Creativitatea", dar cu stranse legaturi subterane :) :

Se da firma X, ce are un departament IT Y. Firma X considera ca ar fi bine daca ar reusi sa creasca gradul de automatizare al muncii prestate de catre angajatii sai si prin urmare apeleaza la Y. Acestora din urma le sunt necesare sase luni pentru a produce prima implementare (bazata pe o instalatie externa Z in care firma X a investit o suma importanta), si inca patru luni de teste (fara comunicare directa intre "palmasii" firmei X si "softistii" de la Y asupra sistemului testat, ci intermediata prin seful de la X), urmate de doua luni de productie bazate pe aplicatia produsa (sa o botezam W). Unul din "palmasii" X, sa-l numim x_mic, (ce nu are nici o legatura cu departamentul Y, directa ori indirecta) se apuca sa scrie in timpul liber o aplicatie bazata pe sistemul W. Gaseste o dupa-amiaza libera in care scrie un mic softulet care verifica munca colegilor lui (astfel incat sa-si dea seama daca o "freaca" sau nu :)). Desi departe de a fi perfect si fara a fi "promovat", softuletul se raspandeste "subversiv" pe la majoritatea celorlalti "palmasi". Trece o saptamana si softuletul pare a da erori. x_mic isi cere scuze, se duce acasa cu coada intre picioare si se apuca sa faca verificari. In urma carora realizeaza cu mirare (sau poate nu) ca nu era vina softuletului ci a sistemului W, ce dadea rateuri la greu (in sensul ca un "palmas" a_mic poate fi penalizat (financiar) pentru eroarea comisa de fapt de un alt palmas b_mic). Probabil ca x_mic se va duce la seful lui, X_mare, pentru a-i comunica buba. Acesta la randul lui le va comunica celor de la Y despre eroarea aparuta. Probabil va trece cel putin o luna si va aparea un patch. Speram, noi "palmasii" :)
(Pariu: nici un membru al Y nu va veni la x_mic sa-l intrebe de sanatate. De fapt, x_mic s-a dus odata la seful lor, acesta la randul lui a parut interesat, dar din nefericire x_mic a avut proasta inspiratie sa-i prezinte proiectul la care se gandea si a fost total incostient cand i-a prezentat cateva din sursele scrise in Python - Acesta a fost sfarsitul discutiei - ca fapt divers, acel cod sta la baza MogNews)

Morala: Nu sunt sigur, dar sper ca atunci cand voi ajunge sa programez "pe bani" ("pentru a-mi plati facturile") sa-mi pastrez entuziasmul si creativitatea (atata cata este). Poate acesta este unul din motivele pentru care am tot amanat sa ma angajez ca programator pana acum.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home