Thursday, July 06, 2006

Georges Simenon sau viata e grea

Si daca tot am revenit la blogul meu, peste care se cam pusese praful, o chestie care nu are deloc legatura cu Calea Grivitei, Python, web 2.0, mash-ups, 42 de lucruri de facut in 37 de zile sau div-urile rotunjite: un citat dintr-un roman de George Simenon. Da, ati citit bine: "citat", "roman (politist)", "George Simenon", adica unele dintre lucrurile cele mai lipsite de "coolness".
Contextul:
Un faimos chirurg parizian povesteste despre o fosta amanta pe care este banuit ca a omorat-o.
Citatul:
"Ce sentimente vreti sa fi avut? Presupun ca-i cunoasteti povestea. Sigur ca-mi vorbea de recunostinta si afectiune. Adevarul e mai simplu. N-avea chef sa cunoasca din nou mizeria. Dumneavoastra trebuie sa stiti asta. Oamenii carora le-a fost intr-adevar foame, care au fost saraci lipiti, cum se spune, si care, intr-un fel sau altul, au izbutit sa se salte ar face orice ca sa nu se intoarca la viata dinainte.
Era adevarat, iar Maigret o stia prea bine."
("Maigret se insala" - Polirom 2005 - trad. Barbu Cioculescu)
Un paragraf de roman politist "oarecare" care pune atat de clar in evidenta unul din adevarurile fundamentale ale vietii cum "3 Ciume + 5 Greturi + 7 Culmi ale Disperarii" nu ar reusi niciodata sa o faca. Desigur ca atunci cand am spus "roman politist oarecare" bravam, nici un roman scris de Georges Simenon nu poate fi un roman "oarecare", si desigur ca Simenon nu e nici Camus, nici Sartre, nici Cioran, este cu mult peste.

Tot ce ati vrut sa stiti despre "Bucharest Crime" si nu ati avut curajul sa intrebati

Sa spunem ca intr-o dupa-amiaza de week-end te plezneste dorinta sa faci ceva misto. Te uiti prin stanga, dreapta, ajungi "de par example" la Chicago Crime si iti dai seama ca asa ceva ar fi o chestie interesanta pentru Bucuresti. Presupunem ca ai de undeva din cer coordonatele geografice ale adreselor din Capitala, mai ai nevoie doar de o baza de date publica cu infractiunile la zi. Google dupa "infractiuni Bucuresti" si ajungi rapid pe o pagina Microsoft Corporate Romania: Direcţia de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Evidenţa grafică a faptelor penale.
Treci cu privirea rapid peste tehnologiile folosite:
"""
•Microsoft Windows 2000 cu structură de Active Directory
•Visual Studio .NET
•Microsoft SQL Server 2000
•Microsoft SQL Server 2000 Reporting Services
•Business Intelligence / Microsoft OLAP
•Microsoft Exchange Server 2000
"""
, iti spui in gand ca poate totul ar fi putut fi facut mai simplu folosind LAMP, dar poate ca atunci licitatia pentru alocarea proiectului nu ar mai fi fost atat de interesanta, citesti cu speranta primul punct din lista de "Beneficii":
"- Acces simplu şi flexibil la informaţiile despre evenimentele infracţionale desfăşurate într-o anumită perioadă de timp, o anumită zonă geografică a capitalei sau care au anumite caracteristici."
, iti spui iata ca se poata, cei din politia romana chiar isi dau seama ca functioneaza pe banii nostri si ca e normal sa vrem sa stim cat de eficienti au fost,
dar din pacate al doilea "beneficiu" vine si elimina orice speranta de atingere a Web-Graalului 2.0, Romanian Edition Longer and Uncut:
"- Accesul la informaţii se face securizat folosind infrastructura de Active Directory şi drepturile de acces prestabilite de către administratorul aplicaţiei."

Carevasazica bye-bye "Bucharest Crime", bye-bye glorie web-2.0-iristica, bine ai revenit, normalitate.
Nu sunt absurd, nu ma asteptam ca politia romana sa puna la dispozitia publicului detaliile fiecarei infractiuni din Bucuresti, gen adresa exacta, nume, prenume ale celor implicati, nimeni nu face asta cred nicaieri in lume, dar cel putin adresa aproximativa si tipul infractiunii ar fi fost de ajuns.
Pe de alta parte, daca cineva chiar ajunge sa puna mana pe acest tip de date si reuseste sa construiasca un "Bucharest Crime" s-ar putea sa avem surprize. De exemplu ati putea fi suprinsi sa aflati ca la doi pasi de guvern, pe Niculae Titulescu, s-a intamplat ca cineva sa fie atacat cu cutitul in scara blocului, si daca mult mai multa lume ar sti despre cazuri de genul asta preturile apartamentelor din zonele "privilegiate" se vor mai dezumfla un pic. Si exemplele pot continua.