Monday, November 12, 2007

autoo.ro - Agregator anunturi auto

Ma uitam si am vazut ca a trecut aproape jumatate de an de la ultimul post, asa ca m-am gandit sa scriu vreo doua vorbe despre inca o chestie faina pe care am facut-o at work: www.autoo.ro.

Autoo.ro este un agregator de anunturi auto care se bazeaza pe munca lui Andu, a Anei (fara blog inca, a promis ca o sa-si faca :) ) si a mea. In spatele site-ului sta Django (varianta svn) asezonat cu o serie de scripturi Python pe post de "lipici", ChickenFoot - extensie scrisa de un tip de la MIT care intre timp a fost vanat de Google si SOLR, un proiect open-source al Apache Foundation.

Din punctul de vedere al unui programator autoo.ro e interesant mai ales prin faptul ca este rezultatul combinatiei mai multor proiecte open-source, la prima vedere fara prea multe puncte comune: Django (scris in Python), SOLR (java-based) si ChickenFoot (JavaScript-based).

Si chiar si mai interesant este ca prin autoo.ro incercam sa familiarizam utilizatorii din .ro cu un nou concept de navigare, navigarea bazata pe facet-uri.

Din pagina Wikipedia:
The most prominent use of faceted classification is in faceted navigation systems that enable a user to navigate information hierarchically, going from a category to its sub-categories, but choosing the order in which the categories are presented. This contrasts with traditional taxonomies in which the hierarchy of categories is fixed and unchanging.

Mai pe romaneste :), din pagina de help de pe autoo.ro:

Pentru a va face experienta navigarii prin site cat mai usoara si intuitiva, autoo.ro foloseste filtrarea anunturilor folosind facet-uri/categorii.

De multe ori vi s-a intamplat poate sa ajungeti pe un site, sa va intereseze informatia de pe acel site, dar anunturile de pe prima pagina sa nu va fie de nici un folos. Cel mai probabil ati incercat sa folositi motorul de cautare al acelui site, dar sunt cazuri in care aveati doar o idee generala despre ceea ce va interesa si nu stiati dupa ce termeni anume sa cautati.

Filtrarea bazata pe facet-uri/categorii va scuteste de toate aceste probleme, deoarece puteti vizualiza si selecta foarte usor anunturile care va intereseaza, fara a folosi boxuri drop-down si fara a fi nevoiti sa completati nenumarate campuri obligatorii doar pentru a ajunge la o pagina cu rezultate.

Acum poate reusesc sa il conving pe Andu sa scrie mai multe despre SOLR si facet-based filtering pe blogul lui, el fiind maestrul dintre noi toti din firma pe aceasta tehnologie :). Sau sa incerc sa-l conving sa faca o prezentare SOLR pentru urmatoarea intalnire wurbe? Timp sa fie, ca in rest ... :)

Labels: , , , , ,