Saturday, May 28, 2011

In fata azilului de noapte, Bucuresti, anii '30 - Teddy Brauner



In peregrinarile mele prin diferite anticariate din Bucuresti am dat recent peste poza de mai sus. Initial eram interesat sa gasesc ilustrate despre Bucurestiul anilor '50, dar imediat cum am dat ochii de poza asta am uitat total ce cautam si am ramas holbandu-ma la ea vreo 5 minute. Cu toate ca scanarea mea nu-i face 100% dreptate, pe mine unul poza asta m-a facut sa ma gandesc imediat la faimoasa fotografie a lui Florence Owens Thompson, realizata de Dorothea Lange in 1936.

Ma rog, dupa uimirea initiala am intors poza in cautarea unor eventuale indicii privind autorul sau data. Am gasit scris (in afara de pret :)) numele lui Teddy Brauner. Domnul anticar mi-a confirmat ca acesta ar fi autorul pozelor (in afara de aceasta mai erau doua), si ca ar proveni din colectia doamnei Medi Dinu. Pe spatele uneia dintre poze era scris cu creionul "In fata azilului de noapte", cel mai probabil in Bucuresti.

Acum, mai multe despre Teddy Brauner... A fost cel mai mic dintre fratii Brauner. Cel mijlociu, Victor, banuiesc ca este cunoscut deja cam de toata lumea, pe cand cel mai mare, Harry Brauner, a fost unul dintre cei mai pasionati folcloristi de pe meleagurile astea.

Am incercat deasemenea sa-mi dau seama de tipul de legatura care a existat intre Teddy Brauner, presupusul fotograf, si doamna Medi Dinu, astfel incat sa pot incerca o posibila fixare in timp a pozei. Poate nesurprinzator, cei doi au format un cuplu :) Nu stiu exact cand s-au cunoscut, cel mai probabil dupa 1934, iar relatia, din cate mi-am putut da seama din diferite interviuri gasite pe net n-a durat dupa 1940 (in '42 Teddy Brauner a emigrat in Israel). Deci fotografia dateaza cam din a doua perioada a anilor '30, poate 1937-38.

Interesant chiar ca intr-un interviu doamna Dinu chiar povesteste despre momentul in care Teddy Brauner a inceput sa fotografieze:

Aş vrea să vă întreb, în finalul discuţiei noastre, despre un alt fotograf cunoscut în străinătate, un bun şi vechi prieten al dumneavoastră, Tedy Brauner. S-a cunoscut cu Bauh?

Tedy i-a fost învăţăcel. Era începător, Bauh era un experimentat. Fratele lui Victor Brauner, Tedy, cel mai mic dintre fraţi, a început să fotografieze cu un Kodak, pe care-l manevra cu un deosebit respect şi pe care i l-a făcut cadou Fritz Stern, soţul Heddei.

Deci am mai aflat si ca cel mai probabil fotografia a fost realizata cu un aparat Kodak (off topic, dar sper sa revin intr-un post viitor mai pe larg asupra albumului lui Aurel Bauh de care se pomeneste in acest interviu. Unele dintre pozele de acolo sunt absolut deosebite, ne sunt aratati bucuresteni in viata de zi cu zi a orasului la inceputul anilor '50, o perioada pe care ne chinuim s-o scoatem cu forta din memoria publica).

Si ca sa inchei, pentru ca nu vreau ca postul asta sa ajunga kilometric. Dupa cum ziceam Teddy Brauner a emigrat in '42 in Israel. La sfarsitul anilor '40, inceputul anilor '50, lucra pentru GPO (oficiul de presa al proaspatului stat evreu). De exemplu, in fotografia de mai jos il puteti vedea pe Yitzhak Rabin tanar, in '49, in timpul primului razboi Israeliano-Palestinian:



(mai multe despre poza asta aici)

Mai multe despre activitatea post-belica a mezinului Brauner (cu expozitii si carti publicate in State) puteti citi in acest articol din NY Times. Teddy Brauner a murit in 2000, la Paris.