Friday, January 20, 2012

Revolta, suporterii si cartierele

Ce ma amuza la comentariile "profesioniste" ale analistilor ce incearca sa dea de capat si sa caute motive revoltei din Bucuresti e faptul ca mai niciunul dintre ei nu se bazeaza pe nimic concret: cifre, grafice, nici macar pe previziunile mamei Omida.

Stiu ca blogul asta nu e citit de prea multa lume :), dar scriu postul asta pentru un viitor ipotetic cand vreun student al istoriei recente a Romaniei va avea ca tema de seminar "gasiti cauzele iesirii in strada a tinerilor din cartierele Bucurestiului in ianuarie 2012". Stiu ca imaginile de mai jos nu reprezinta in sine niste cauze, dar poate ajuta un pic mai mult la clarificarea lucrurilor.

Ce e cu aceste imagini? Ele sunt heatmaps, prezentand intr-o forma mai usor de digerat vizual urmatoarele: locatia caselor de amanet din Bucuresti, locatia agentiilor loto, a caselor de pariuri si a cazinourilor, locatia business-urilor catalogate cu 4 si 5 stele pe scara preturilor (pe o scara de la 1 la 5). Toate datele sunt luate de pa Urbo.ro.

Ce lamuriri suplimentare pot aduce aceste harti? In primul rand, cred ca harta localurilor/business-urilor "scumpe" din Bucuresti ne da o idee destul de exacta a zonelor "privilegiate". In acelasi timp, hartile ce prezinta locatiile caselor de amanet, a agentiilor loto, a cazinourilor sau a caselor de pariuri cred ca ne dau o masura exacta a zonelor mai putin "privilegiate", as zice (si nu cred ca o e afirmatie riscanta) chiar ca reprezinta principalul "rezevor" uman pentru manifestatiile care s-au soldat cu ocuparea Pietii Unirii.

Dar sa trecem la treaba... Mai intai, heatmap-ul reprezentand casele de amanet din Capitala (click pe poza pentru o versiune marita):



Dupa cum se observa, cartierele de la periferie sunt destul de bine reprezentate. E interesant ca principalele clustere par a se forma in intersectiile majore, de tipul Salajan, Titan, Doamna Ghica etc.

Urmeaza heatmap-ul cu agentiile loto, casele de pariuri si caznourile:



Harta e aproape identica cu cea pentru casele de amanet, cu singura adaugire ca in zona Blvd. Ion Mihalache s-a format un cluster destul de curios de cazinouri/case de pariuri.

Si nu in ultimul rand, heatmap-ul pentru business-urile de 4 si 5 stele din Bucuresti, in ceea ce priveste preturile:



Cred ca harta vorbeste de la sine... Herastrau, Dorobanti, Decebal, Episcopiei, zone care pare ca fac parte dintr-un alt Bucuresti. Sau poate noi, cei care locuim in cartiere, nu facem parte din Bucurestiul lor :)

Probabil mi se va spune (cu mai multa sau mai putina dreptate) ca nu fac decat sa scot la iveala un lucru stiut de toti: Bucurestiul se imparte in doua, Bucurestiul celor care au si Bucurestiul celor care nu au (cei care depind de casele de amanet si agentiile loto). Sunt partial de acord, dar parca atunci cand vezi lucrurile astea cu ochii tai, frumos aranjate pe o harta, parca altfel le intelegi :)

In incheiere citez dintr-un post de pe blogul lui Hungry Mole:
Vom înţelege vreodată că viaţa din cartiere e mult mai importantă decît cea din centru? Că printre blocuri e nevoie de trasee de plimbare, de locuri unde oamenii să se strîngă, de străzi pietonale care să unească şcolile şi pieţele? Îi mai pasă de chestia asta altcuiva, decît lui Popescu?